BIBLIJA
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

6. Bozji plan Spasenja coveka...

Ići dole

6.  Bozji plan Spasenja coveka... Empty 6. Bozji plan Spasenja coveka...

Počalji od Glasnik 2014-12-08, 22:45

Bozji plan Spasenja coveka.

Videli smo da je covek otpao od Boga prekrsivsi njegovu zapovest.

1.Mo 2:17 Ali s drveta od znanja dobra i zla, s njega ne jedi; jer u koji dan okusiš s njega, umrećeš.

I sa time je navukao na sebe teske posledice.
Greh je oslabio covekove fizicke i duhovne snage, potamneo u njemu Bozji lik.

Rim 3:23 Jer svi sagrešiše i izgubili slavu Božiju,

Greh je rastavio coveka od Boga, izvora zivota i srece.

Isaija 59:1 Gle, nije okraćala ruka Gospodnja da ne može spasti, niti je otežalo uho Njegovo da ne može čuti.
Jes 59:2 Nego bezakonja vaša rastaviše vas s Bogom vašim, i gresi vaši zakloniše lice Njegovo od vas, da ne čuje.

Grehom je covek izgubio svoju prvobitnu domovinu, Edemski vrt, kao i prvobitnu vlast nad zemljom, koja je presla u ruke uzurpatora - sotone koji se od tada naziva,, knezom ovoga sveta.

Joh 12:31 Sad je sud ovom svetu; sad će biti isteran knez ovog sveta napolje.

Sam sotona kaze: Lk 4:6 I reče Mu djavo: Tebi ću dati svu vlast ovu i slavu njihovu, jer je meni predana, i kome ja hoću daću je;

Ali Bog se u svojoj velikoj ljubavi nije odrekao coveka i nije ga prepustio teskim posledicama njegove nerazumne neposlusnosti.
Jos pre covekovog pada u greh, Bog je u svojoj ljubavi nacinio plan o covekovom  spasenju.
Njegova ljubav prema palom coveku bila je tolika da je Bog Otac pristao da isus dodje i plati za nas greh i da nam tako stovri mogucnost da budemo spaseni kroz njegovu zrtvu.

Joh 3:16 Jer Bogu tako omile svet da je i Sina svog Jedinorodnog dao, da nijedan koji Ga veruje ne pogine, nego da ima život večni.

Isus je licno sam predlozio da on licno dodje i  plati za nase grehe...
.[/b]

Poslednji put izmenio Glasnik dana 2014-12-09, 20:14, izmenio ukupno 6 puta
Glasnik
Glasnik

Broj poruka : 2538
Datum upisa : 17.11.2013

Nazad na vrh Ići dole

6.  Bozji plan Spasenja coveka... Empty Re: 6. Bozji plan Spasenja coveka...

Počalji od Glasnik 2014-12-08, 23:21

1.  Kada je Bog nacinio plan o spasenju coveka i ko je izvrsilac tog plana?

Off 13:8 I pokloniše joj se svi koji žive na zemlji kojima imena nisu zapisana u životnoj knjizi Jagnjeta, koje je zaklano od postanja sveta.

1.Pet 1:19 Nego skupocenom krvlju Hrista, kao bezazlenog i prečistog jagnjeta;
1.Pet 1:20 Koji je odredjen još pre postanja sveta, a javio se u poslednja vremena vas radi,

1.Tim 2:5 Jer je jedan Bog, i jedan posrednik Boga i ljudi, čovek Hristos Isus,

Hrist, koji se slozio da postane Bozji sin radi plana spasenja , sazalio se nad palim covekom.
Njegovo srce, puno ljubavi i milosti, bilo je dirnuto stradanjem i nesrecom palog covecanstva koje je unapred video.
Bozji prestupljeni zakon trazio je smrt gresnika.
U celom svemiru bilo je samo jdeno bice koje je mesto coveka moglo zadovoljiti zahtev zakona.
Posto je Bozji zakon svet kao sam Bog, to je samo bice jednako Bogu moglo zadovoljiti pravdu prestupljenog zakona.
Samo Hristos je mogao da otkupi palog coveka od prokletstva zakona i dovesti ga u vezu s Bogom.

2.  Kada je Bog porvi put otrkio nasim praroditeljima svoj plan spasenja´ljudskog roda?

1.Mo 3:15 I još mećem neprijateljstvo izmedju tebe i žene i izmedju semena tvog i semena njenog; ono će ti na glavu stajati a ti ćeš ga u petu ujedati.

Nasim praroditeljima su ove reci bile melem za njihova ranjena srca.
oni su razumelid a ce se roditi Otkupitelj kao zenin potomak, koji ce im vratiti eden, izgublenu vlast nad zemljom i evcnu srecu i vecni zivot.
Pa kada je eva dobila prvog sina, pomislila je da ce se to vec odma sotvariti pa je rekla sedece:

1.Mo 4:1 Iza toga Adam pozna Jevu ženu svoju, a ona zatrudne i rodi Kajina, i reče: Dobih čoveka od Gospoda.

3. Na koji je jos nacin Bog kasnije otkrio i dopunio obecanje o dolasku otkupitelja?

Bog je prvobitno obecanje o dolasku obecanog spasitelja kasnije sve vise dopunjavao.
To je cinio pomocu sistema zrtava koji je uspostavio u krilu svog naroda, pomocu simbola i prorocanstva o buducem Mesiji.

Sam Bog je prineo prvu zrtvu da bi obukao nase praroditelje u haljini od koze:

1.Mo 3:21 I načini Gospod Bog Adamu i ženi njegovoj haljine od kože, i obuče ih u njih.

Jagnje koje je Bog zrtvovao da bi obukao nase praroditelje pre negos to ih je izagnao iz raja, bilo je slika Isusa Hrista, nevinog Jegnjeta koji ce uzeti na sebe nase prestupe i umreti mesto nas da bi smo mi ziveli.

Verni ljudi su u staro vreme po Bozjoj naredbi prinosili krvne zrtve od samog pocetka mnogo pre postojanja Izrailja.

1.Mo 4:4 A i Avelj prinese od prvina stada svog i od njihove pretiline. I Gospod pogleda na Avelja i na njegov prinos,

1.Mo 8:20 I načini Noje žrtvenik Gospodu, i uze od svake čiste stoke i od svih ptica čistih, i prinese na žrtveniku žrtve paljenice.

1.Mo 22:13 I Avram podigavši oči svoje pogleda; i gle, ovan iza njega zapleo se u česti rogovima; i otišavši Avram uze ovna i spali ga na žrtvu mesto sina svog.

Podizali su zrtvenike na kojima su zrtvovali jagnje, koje je simbolicki predstavljalo nevonog Bozjeg Sina, koji ce jednoga dana umreti za  gresnog coveka.
Pomocu zrtava je Bog ucio ljude da bez prolevanja krvi nema oprostenja:

Heb 9:22 I gotovo sve se krvlju čisti po zakonu, i bez prolivanja krvi ne biva oproštenje.

Preko proroka Bog je u narodu odrzavao nadu u dolazak obecanog Spasitelja i preko njih je objavio mnoge pojedinosti o obecanom Meisji.
Preko Miheja objavio je da ce se Mesija roditi u Viteljemu.

Mich 5:2 A ti, Vitlejeme Efrato, ako i jesi najmanji medju hiljadama Judinim, iz tebe će mi izaći koji će biti Gospodar u Izrailju, kome su izlasci od početka, od večnih vremena.

Preko Danila objavio je tacno vreme Mesijine sluzbe i nejgove smrti.

Dan 9:23 U početku molitve tvoje izidje reč, i ja dodjoh da ti kažem, jer si mio; zato slušaj reč, i razumi utvaru.
Dan 9:24 Sedamdeset je nedelja odredjeno tvom narodu i tvom gradu svetom da se svrši prestup i da nestane greha i da se očisti bezakonje i da se dovede večna pravda, i da se zapečati utvara i proroštvo, i da se pomaže Sveti nad svetima.
Dan 9:25 Zato znaj i razumi: Otkada izidje reč da se Jerusalim opet sazida do pomazanika vojvode biće sedam nedelja, i šezdeset i dve nedelje da se opet pograde ulice i zidovi, i to u teško vreme.
Dan 9:26 A posle te šezdeset i dve nedelje pogubljen će biti pomazanik i ništa mu neće ostati; narod će vojvodin doći i razoriti grad i svetinju; i kraj će mu biti s potopom, i odredjeno će pustošenje biti do svršetka rata.
Dan 9:27 I utvrdiće zavet s mnogima za nedelju dana, a u polovinu nedelje ukinuće žrtvu i prinos; i krilima mrskim, koja pustoše, do svršetka odredjenog izliće se na pustoš.

Preko Zaharije objavio je njegov trijumfalni ulazak u Jerusalim

Sach 9:9 Raduj se mnogo, kćeri sionska, podvikuj, kćeri jerusalimska; evo, Car tvoj ide k tebi, pravedan je i spasava, krotak i jaše na magarcu, i na magaretu, mladetu magaričinom.

Preko proroka Isaije koji se naziva Evandjelistom Staroga Zaveta, dat nam je tacan opis Hristovog  zivota, njegove misije i njegove smrti.

Jes 7:14 Zato će vam sam Gospod dati znak; eto devojka će zatrudneti i rodiće Sina, i nadenuće Mu ime Emanuilo.

Jes 9:6 Jer nam se rodi Dete, Sin nam se dade, kome je vlast na ramenu, i ime će Mu biti: Divni, Savetnik, Bog silni, Otac večni, Knez mirni.

Jes 61:1 Duh je Gospoda Boga na meni, jer me Gospod pomaza da javljam dobre glasove krotkima, posla me da zavijem ranjene u srcu, da oglasim zarobljenima slobodu i sužnjima da će im se otvoriti tamnica.

Jes 53:1 Ko verova propovedanju našem, i mišica Gospodnja kome se otkri?
Jes 53:2 Jer izniče pred Njim kao šibljika, i kao koren iz suve zemlje; ne bi obličja ni lepote u Njega; i videsmo Ga, i ne beše ništa na očima, čega radi bismo Ga poželeli.
Jes 53:3 Prezren beše i odbačen izmedju ljudi, bolnik i vičan bolestima, i kao jedan od koga svak zaklanja lice, prezren da Ga nizašta ne uzimasmo.
Jes 53:4 A On bolesti naše nosi i nemoći naše uze na se, a mi mišljasmo da je ranjen, da Ga Bog bije i muči.
Jes 53:5 Ali On bi ranjen za naše prestupe, izbijen za naša bezakonja; kar beše na Njemu našeg mira radi, i ranom Njegovom mi se iscelismo.
Jes 53:6 Svi mi kao ovce zadjosmo, svaki nas se okrenu svojim putem, i Gospod pusti na Nj bezakonje svih nas.
Jes 53:7 Mučen bi i zlostavljen, ali ne otvori usta svojih; kao jagnje na zaklanje vodjen bi i kao ovca nema pred onim koji je striže ne otvori usta svojih.
Jes 53:8 Od teskobe i od suda uze se, a rod Njegov ko će iskazati? Jer se istrže iz zemlje živih i za prestupe naroda mog bi ranjen
.

Ovo je samo jedan deo i sve ovo je objavljneo i vise stotina godina pre Hristovog rodjenja.

Poslednji put izmenio Glasnik dana 2014-12-09, 20:17, izmenio ukupno 3 puta
Glasnik
Glasnik

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Glasnik 2014-12-08, 23:45

OSTVARAENJE PLANA SPASENJA

1.  sta se dogodilo kad je doslo vreme da se sotvari plan spasenja?

Gal 4:4 A kad se navrši vreme, posla Bog Sina svog Jedinorodnog, koji je rodjen od žene i pokoren zakonu,

2.  Da li je Hristos postojao i pre nego sto se rodio u telu?

Joh 1:1 U početku beše Reč, i Reč beše u Boga, i Bog beše Reč.
Joh 1:2 Ona beše u početku u Boga.
Joh 1:3 Sve je kroz Nju postalo, i bez Nje ništa nije postalo što je postalo.
Joh 1:14 I reč postade telo i useli se u nas puno blagodati i istine; i videsmo slavu Njegovu, slavu, kao Jedinorodnoga od Oca.

Hristos je postojao jos pre nego sto je stvorena nasa zemlja.

Joh 17:5 I sad proslavi Ti mene, Oče, u Tebe samog slavom koju imadoh u Tebe pre nego svet postade.

On je licno sve stvorio pa i coveka.

Joh 1:1 U početku beše Reč, i Reč beše u Boga, i Bog beše Reč.
Joh 1:2 Ona beše u početku u Boga.
Joh 1:3 Sve je kroz Nju postalo, i bez Nje ništa nije postalo što je postalo.
Joh 1:14 I reč postade telo i useli se u nas puno blagodati i istine; i videsmo slavu Njegovu, slavu, kao Jedinorodnoga od Oca.

Hristos je u Edmeskom vrtu  razgovarao sa Adamom i Evom.
On i je dao ono prvo obecanje o spasenju u:
1.Mo 3:15 I još mećem neprijateljstvo izmedju tebe i žene i izmedju semena tvog i semena njenog; ono će ti na glavu stajati a ti ćeš ga u petu ujedati.
pre nego ih je Bog izagna iz raja.
Patriajrsi u staro vreme nisu razgovarali sa Ocem, nego sa Sinom (Hristom)

Joh 1:18 Boga niko nije video nikad: Jedinorodni Sin koji je u naručju Očevom, On Ga javi.

Joh 8:55 I ne poznajete Ga, a ja Ga znam; i ako kažem da Ga ne znam biću laža kao vi. Nego Ga znam, i reč Njegovu držim.
Joh 8:56 Avraam, otac vaš, bio je rad da vidi dan moj; i vide, i obradova se.
Joh 8:57 Tada Mu rekoše Jevreji: Još ti nema pedeset godina, i Avraama li si video?
Joh 8:58 A Isus im reče: Zaista, zaista vam kažem: Ja sam pre nego se Avraam rodio.
Joh 8:59 Tada uzeše kamenje da bace na Nj; a Isus se sakri, i izadje iz crkve prošavši izmedju njih i otide tako.

Isus je razgovarao i sa Mojsijem 40 dana na gori Sinajskoj.
on je govorio izrailjskom narodu sa Sinaja.
On je svojim prstom napisao deset zapovesti na dve ploce; On je preveo Bozji narod preko Crvenog mora i vodio ga kroz pustinju.

1.Kor 10:4 I svi jedno piće duhovno piše; jer pijahu od duhovne stene koja idjaše za njima: a stena beše Hristos.

Hristov Duh  nam govori preko proroka.

1.Pet 1:10 Koje spasenje tražiše i ispitivaše za nj proroci, koji za vašu blagodat prorekoše;
1.Pet 1:11 Ispitujući u kakvo ili u koje vreme javljaše Duh Hristov u njima, napred svedočeći za Hristove muke i za slave po tome;

Poslednji put izmenio Glasnik dana 2014-12-09, 20:24, izmenio ukupno 3 puta
Glasnik
Glasnik

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Glasnik 2014-12-08, 23:59

3.  Zasto je Hristos dosao na nas svet?

Lk 19:10 Jer je Sin čovečiji došao da nadje i spase šta je izgubljeno.

Heb 2:14 Budući, pak, da deca imaju telo i krv, tako i On uze deo u tome, da smrću satre onog koji ima državu smrti, to jest djavola;
Heb 2:15 I da izbavi one koji god od straha smrti u svemu životu biše robovi.

4. Kako je Hristos ostvario svoju misiju?

1.Pet 1:18 Znajući da se propadljivim srebrom ili zlatom ne iskupiste iz sujetnog svog življenja, koje ste videli od otaca;
1.Pet 1:19 Nego skupocenom krvlju Hrista, kao bezazlenog i prečistog jagnjeta;

Joh 1:29 A sutradan vide Jovan Isusa gde ide k njemu, i reče: Gle, jagnje Božije koje uze na se grehe sveta.

2.Kor 5:21 Jer Onog koji ne znaše greha nas radi učini grehom, da mi budemo pravda Božja u Njemu.

Phil 2:8 Ponizio sam sebe postavši poslušan do same smrti, a smrti krstove.

S Hristom se psotupalo kao sto smo mi zasluzili da se s nama postupa.
On je bio osudjen za nase grehe, u kojima nije imao udela, da bi smo se mi  opravdali njegovom pravdom, u kojoj mi nismo imali udela.
On je pretrpeo smrt koju smo mi zasluzili, da bi smi mi mogli dobiti zivot koji je u njemu.
Ranom njegovom mi se iscelismo.

Jes 53:5 Ali On bi ranjen za naše prestupe, izbijen za naša bezakonja; kar beše na Njemu našeg mira radi, i ranom Njegovom mi se iscelismo.

Poslednji put izmenio Glasnik dana 2014-12-09, 20:33, izmenio ukupno 3 puta
Glasnik
Glasnik

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Glasnik 2014-12-09, 00:09

5.  Sta ztnaci Hristova smrt za coveka?

Kol 1:13 Koji nas izbavi od vlasti tamne, i premesti nas u carstvo Sina ljubavi svoje,
Kol 1:14 U kome imamo izbavljenje krvlju Njegovom i oproštenje greha;

Tit 2:14 Koji je dao sebe za nas da nas izbavi od svakog bezakonja, i da očisti sebi narod izbrani koji čezne za dobrim delima.

Kol 1:19 Jer bi volja Očeva da se u Nj useli sva punina,
Kol 1:20 I kroza Nj da primiri sve sa sobom, umirivši krvlju krsta Njegova, kroza Nj sve, bilo na zemlji ili na nebu.

Eph 2:4 Ali Bog, koji je bogat u milosti, za premnogu ljubav svoju, koju ima k nama,
Eph 2:5 I nas koji bejasmo mrtvi od grehova ožive s Hristom (blagodaću ste spaseni),
Eph 2:6 I s Njim vaskrse i posadi na nebesima u Hristu Isusu.

Eph 2:10 Jer smo Njegov posao, sazdani u Hristu Isusu za dela dobra, koja Bog unapred pripravi da u njima hodimo.
Eph 2:11 Zato se opominjite da vi koji ste nekada po telu neznabošci bili i nazivani neobrezanje od onih koji su se zvali po telu obrezanje, koje se rukom radilo,
Eph 2:12 Da bejaste u ono vreme bez Hrista, odvojeni od društva Izrailjevog, i bez dela u zavetima obećanja, nadu ne imajući, i bezbožni na svetu:
Eph 2:13 A sad u Hristu Isusu, vi koji ste nekada bili daleko, blizu postadoste krvlju Hristovom.

Isus je umro da bi nas svojom smrcu na krstu pomirio s nebeskim Ocem.

Röm 5:10 Jer kad smo se pomirili s Bogom smrću Sina njegovog dok smo još bili neprijatelji, mnogo ćemo se većma spasti u životu Njegovom kad smo se pomirili.

I da bi smo u njegovoj krvi imali oprostenje greha.

Röm 3:23 Jer svi sagrešiše i izgubili slavu Božiju,
Röm 3:24 I opravdaće se za badava blagodaću Njegovom, otkupom Isusa Hrista.
Röm 3:25 Kog postavi Bog očišćenje verom u krvi Njegovoj da pokaže svoju pravdu oproštenjem predjašnjih greha;
Röm 3:26 U podnošenju Božijem, da pokaže pravdu svoju u sadašnje vreme da je On pravedan i da pravda onog koji je od vere Isusove.

6. Sta je znacila Hristova smrt za sotonu?

1.Joh 3:8 Koji tvori greh od djavola je, jer djavo greši od početka. Zato se javi Sin Božji da raskopa dela djavolja.

Svojom smrcu je Hristos pobedio sotonu.
Kad je Isus na krstu kazao: svrsi se! sotoni je odzvonilo posmrtno zvono.
Velika borba izmedju Hrista i sotone je tada odlucena u Hristovu korist i konacno unistenje greha i sotone je osigurano.

7. Ima li nekoga drurog ko bi nas mogao spasiti?

Apg 4:12 Jer nema drugog imena pod nebom danog ljudima kojim bi se mi mogli spasti.

Poslednji put izmenio Glasnik dana 2014-12-09, 20:43, izmenio ukupno 3 puta
Glasnik
Glasnik

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Glasnik 2014-12-09, 00:19

NAS UDEO U PLANU SPASENJA

1. Da li ce se svi ljudi na zemlji spasiti Hristovom smrcu?

Apg 16:30 I izvedavši ih napolje reče: Gospodo! Šta mi treba činiti da se spasem?
Apg 16:31 A oni rekoše: Veruj Gospoda Isusa Hrista i spašćeš se ti i sav dom tvoj.

Posto je Isus jedanput dovrsio spasenje, potrebno je da ga ljudi pojedinacno i osobno prihvate.
Hriscasntvo nema samo istorijsku nego i prakticnu vrednost.
Spasenje postaje stvarnost, samo za one koji ga verom prihvate.

2. Kada ce nastupiti potpuno ostvarenje spasenja?

Heb 9:28 Tako se i Hristos jednom prinese, da uzme mnogih grehe; a drugom će se javiti bez greha na spasenje onima koji Ga čekaju.

Spasenje ce biti potpuno ostvareno na dan ponovnog Hristovog doaloska.
Sada hriscani jos zive u nadi da ce Gospod ispuniti svoje obecanje.
Ta nada je lenger nase duse u ovome uzburkanom zivotu.
To je ziva nada koja nas nece prevariti.

3. Koji poziv upucuje Isus svakom coveku ?

Mt 11:28 Hodite k meni svi koji ste umorni i natovareni, i ja ću vas odmoriti.

Isus poziva sve ljude da prihvate spasenje, koje je on vec izvojevao i sada nam ga nudi ako dodjemo k njemu.
Neposlusnoscu je covek izgubio vecni zivot, i Bozju slavu.
Samo verom i poslusnoscu moze to povratiti.

ZATO DODJIMO ISUSU !
Glasnik
Glasnik

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Sponsored content

Sponsored content

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu