BIBLIJA
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

JEVREJSKI RABINI KAZU, DA UCENJE O POSTOJANJU PAKLA NIJE BIBLIJSKO

Ići dole

JEVREJSKI RABINI KAZU, DA UCENJE O POSTOJANJU PAKLA NIJE BIBLIJSKO Empty JEVREJSKI RABINI KAZU, DA UCENJE O POSTOJANJU PAKLA NIJE BIBLIJSKO

Počalji od Glasnik 2013-11-28, 22:23

NA PITANJE Ben Rabbi Nathana da li jevreji veruju u pakao i da li su u Isusuovo vreme imali taklve predstave i veeovanja.

On potvrdjuje da to nije ucenje koje im je Bog dao, ali da se to ucenje uvuklo kod jevreja, pa i u Isusovo vreme:

Rabi kaze da upravo posbeno u Isusovo vreme zbog uticaja stranaca, se to ne Biblijsko verovanje u pakao, rasprostanilo kod Jevreja...


- Der jüdische Glaube hatte trotz seines rein monotheistischen Fundaments und monotheistischen Grundgedanken bereits in seiner biblischen Epoche mystische Bilder, die dem Glauben an den einzigen jüdischen Gott fremd sind.

- Unter diesen mystischen Vorstellungen lassen sich Themen wie Hölle, Teufel, Eschatologie (Endzeitvorstellungen) subsumieren.

- Diese mystischen Gedanken haben im Laufe der jüdischen Geschichte unterschiedliche Ausprägungen erfahren. Je nach Zeit und Person wurden sie mehr oder weniger ausgeschmückt. Die Kabbalisten haben in ihrer Phantasie ganze Welten geschaffen, wobei zwischen den jüdischen Mystikern und denen anderer Religionen kaum noch Unterschiede festzustellen sind und man sich fragen muss, wo bei ihnen der jüdische Monotheismus geblieben ist.

- Andererseits kann man feststellen, dass der jüdische Monotheismus trotz der Gefahren aus der mystischen Ecke seinen rationalen Charakter behalten hat und dass dieser sich immer durchsetzen konnte.

- Zur speziellen Thematik der Höllenvorstellung muss man sagen, dass viele Phantasien vom Parsismus in das Judentum übergeströmt sind. Sie konnten aber den jüdischen Rationalismus nicht grundsätzlich erschüttern. Maimonides, der große Theologe und Philosoph (12. Jh), erklärt sie für aus pädagogischen Motiven hervorgegangene Erfindungen, um die noch unreife Menschheit zur Erfüllung der göttlichen Gebote anzuhalten.

- Auch zur Zeit Jesus, vielmehr gerade zu dieser Zeit gab es aufgrund der ausländischen Unterdrückung, unter der die Juden als Individuen und als Volk litten, verbreitet Neigungen, in mystische Phantasien und Hoffnungen zu verfallen. Auch die Frühchristen, die Anhänger Jesus, hingen diesen nach. Welchen Weg diese Entwicklung unter den vom Judentum sich trennenden Christen und unter den Kirchenvätern nahm, ist von christlichen Historikern zu erforschen.

Mit freundlichen Grüßen
Ben Rabbi Nathan
JEVREJSKI RABINI KAZU, DA UCENJE O POSTOJANJU PAKLA NIJE BIBLIJSKO Gabi

http://www.hagalil.com/judentum/rabbi/fh-0802-2.htm
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Glasnik
Glasnik

Broj poruka : 2479
Datum upisa : 17.11.2013

Nazad na vrh Ići dole

JEVREJSKI RABINI KAZU, DA UCENJE O POSTOJANJU PAKLA NIJE BIBLIJSKO Empty Re: JEVREJSKI RABINI KAZU, DA UCENJE O POSTOJANJU PAKLA NIJE BIBLIJSKO

Počalji od Glasnik 2013-11-28, 22:34

Platon i Jevreji


Jevrejske zajednice iz davnina su bile duboko pod uticajem grčke filozofske ideje. Mnogi pretpostavljaju da platonski pogled duše zarobljene u telu nije bi oništa novo za Jevreje. Ali pogledajmo svedočanstvo lično jevrejskih ucenih ljudi:

Verovanje da duša nastavlja svoje postojanje posle raspada tela nije… nigde izričito naučavana u Svetom Pismu … Verovanje u besmrtnost duše je došlo Jevrejima kroz kontakt sa grčkom misli a narošito kroz filozofiju Platona, njenog glavnog zastupnika, koji je naveden na to kroz misterije Orfik (Tajanstven) i Eleusinian u kojima su vavilonski i egipatski stavovi čudno izmešani. (Jevrejska enciklopedija, članak, Besmrtnost duše , The Jewish Enczclopedia, Imortaitz of the Soul http://www.jewishencyclopedia.com/vi...d=118&letter=I).

Mnogi CE BITI biti iznenađeni KADA otkrijju da ideja o besmrtnosti duše nije proistekla od Jevreja iz spisa Starog Zaveta, već uzeta od Platona.

Kao što ćemo videti, Stari Zavet ima potpuno drugačiji stav!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Glasnik
Glasnik

Broj poruka : 2479
Datum upisa : 17.11.2013

Nazad na vrh Ići dole

JEVREJSKI RABINI KAZU, DA UCENJE O POSTOJANJU PAKLA NIJE BIBLIJSKO Empty Re: JEVREJSKI RABINI KAZU, DA UCENJE O POSTOJANJU PAKLA NIJE BIBLIJSKO

Počalji od Glasnik 2013-11-28, 22:35

IDEMO DALJE argumentovano U OTKRIVANJU ISTINE:

Evo da vidimo šta kažu neutralni Prevodioci komentatori Originalnog Biblijskog Teksta iz Svetog Pisma da li oni nalaze dusu koja živi u coveku posle smrti, u Svetom pismu?
I da li nam i oni daju potvrdu za sve ovo gore receno?

BIBLIJSKI KOMENTAR BROCKHAUS KAžE SledećE:

Važno za pravo razumevanje reci DUSA u Starom i Novom zavetu je, da se sa tom reci dusa nesmatra nešto posebeno Zivo od tela od coveka; već se sa time uvek misli ceo covek od mesa i kostiju. Covek nema (psyhe ) DUSU; NEGO on je (psyhe) dusa. (covek je ziva dusa) ON CINI KAO JEDINKA ZIVU DUSU. S telom I kostimai.
Što se tiče stanja duse posle smrti u Novom zavetu je jasno da ona ne odstupa od celokupnog coveka ne u dva dela telo I dusa u smislu da živi van coveka posebno dalje.
U novom zavetu u originalnom tekstu pod dusom, se uvek misli na celokupnog coveka ne na dva dela gde jedan nastavlja da živi.
Ucenje Platonske filosofije I ucenje nekih religija o dusi koja živi izvan coveka Novi zavet NEPOZNAJE.
Biblijski komentar Brockhaus Elbelfeder Biblija sa Grckog na Nemacki strana 1042-1042.

Dakle profesionlani prevodioci I komentatori Biblijskog teksta kažu, da se u Biblijskom teksu o DUSI nigde ne nalazi ucenje da  dusa nastvlja da živi.
U Bibliji ne postoji takvo ucenje illi bilo kakav dojam na tako nešto.

Brockhaus nije religiozna zajednica već jedna od najpoznatijih neutralnih izdvackih kuca u svetu.
Koja je napravila svoj cenjeni kvalitetni Elbelfelder prevod Bilbije sa komentarom na koji su radili najbolji strucnjacima.
Jer ime ove kuce ne dozvoljva drugacije ili neke izjave koje bi okrnjile njihov ugled ili ga poljuljale.
I ne samo njihov komentar mnostvo komentara koje mozete naći kažu takođe isto.

Zar ne moze neki teolog da se javi I u javnosti pobije ovu izjavu BROCKHAUSENA gore I hiljade stampnaih Biblija I komentara Kuce BROCKHAUS zavrse na otpadu papira jer ih niko više neće kupovati jer su lažni I nepouzdani.
Ne, to nikada nebi smeli da rizikuju.
Bas kada bi tvrdili suprotno desilo bi se tako jer bi to bila neistina koja se lako može pobiti i dokazati da nije istina !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!

Sada ćemo da vidimo šta kaže Biblija I da anliziramo originalne reci koje pominju dusu šta one u stvari znace?
Zašto oni to tako kažu?

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Glasnik
Glasnik

Broj poruka : 2479
Datum upisa : 17.11.2013

Nazad na vrh Ići dole

JEVREJSKI RABINI KAZU, DA UCENJE O POSTOJANJU PAKLA NIJE BIBLIJSKO Empty Re: JEVREJSKI RABINI KAZU, DA UCENJE O POSTOJANJU PAKLA NIJE BIBLIJSKO

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu