BIBLIJA
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Da li je Isus pocetak Bozjeg stvaranja?

Ići dole

Da li je Isus pocetak Bozjeg stvaranja? Empty Da li je Isus pocetak Bozjeg stvaranja?

Počalji od Glasnik 2024-06-17, 11:33

Otkrivenje 3,14I anđelu Laodikijske crkve napiši: tako govori Amin, svjedok vjerni i istiniti, početak stvorenja Božijega:
Codex Sinaiticus piše da je Isus 'početak crkve Božje', a ne 'početak stvorenja Božjeg'. Ovu drugu (krivu) opciju je neki pisar dopisao na margini tog kodeksa. Oko stoljeće kasnije je to ušlo u Codex Aleksandrinus.
Mudre Izreke kažu da je Bog imao mudrost i prije prvog svog djela. A neki ubacuju i u taj tekst riječ 'stvoriti', pa ispada da je Bog bio bez mudrosti, pa ju je morao sebi stvoriti.
Prevodioci stvarno radi svojih dogmi ponekad postaju i smiješni.
Glasnik
Glasnik

Broj poruka : 2538
Datum upisa : 17.11.2013

Nazad na vrh Ići dole

Da li je Isus pocetak Bozjeg stvaranja? Empty Re: Da li je Isus pocetak Bozjeg stvaranja?

Počalji od Glasnik 2024-07-05, 07:33

Kolosanima 1:15

Problem je u prevodu. u vecini prevoda je prevedeno "koji je prvorodjeni pre svake tvari" a ne rodjeni. U grckom tekstu stoji rec PROTOTAKOS koja znaci uzrocnik postojanja svake tvari ili zacetnik svega.

"Sin je obličje Boga što se ne vidi, koji je rođen (“prvorođen”) prije svake tvari." (Kološanima 1:15)
U Bibliji se nalazi više citata o “prvorođenima” koji nisu bili
prvi rođeni, a u izvesnim slučajevima se ni ne radi o rođenim osobama. Ovde je reč o prvenstvu Hrista nad svim stvorenjem, što je i tema Kološanima 1:15. “Prvorođeni” je pridev, a ne glagol.
Na primer, u Bibliji se Izraelski narod naziva “provorođeni”2.Mojsijeva 4:22 A ti ćeš reći Faraonu: ovako kaže Gospod: Izrailj je sin moj, prvenac moj. Ovde je za prvenac
upotrebljena jevrejska rec “bekor” koja se na grčki jezik prevodi sa “πρωτοτόκος” (prototakos) što je ista reč koja je upotrebljena za Hrista u Kološanima 1:15,“prvorođeni”.Očito je da Izraelski narod nije osoba da bi bila rođena, niti je prva nacija nastala među drugim nacijama,a čak i otac Jakov nije bio provorođeni sin. Pa ipak, Izrael se naziva “prvorođeni”. Taj naziv dakle označava prvenstvo Izrelskog naroda među drugim narodima s obzirom na njegov Božanski izbor. On označava status, a ne njegovo fizičko rođenje niti redosled rođenja. Prema biblijskoj istini, Bog se ne rađa, njegova karakteristika je večnostImamo primer i u Mesijasnkom Psalmu 89 gde je Davidu (kao i Mesiji) dato obećanje da će biti načinjen“provorođenim”.Psalam 89:27 “I ja ću ga učiniti prvencem, višim od careva zemaljskih.”David svakako nije bio Josejev prvi sin a obećanje je da će biti učinjen“prvorođenim”.
Josifov sin Jefrem je nazvan “provorođeni” iako nije bio Josifov prvi sin a niti pleme najstarijeg sina u Izraelu.Jeremija 31:9 “Ići će plačući, i s molitvama ću ih dovesti natrag;vodiću ih pokraj potoka pravijem putem, na kom se neće spoticati; jer sam otac Izrailju, Jefrem je prvenac moj.”
Nema sumnje da se ovde ne radi o redosledu rađanja nego o
najistaknutijem plemenu koje je predstavljalo celo severno carstvo
Ne treba zaboraviti da samo nekoliko stihova kasnije u Kološanima 1:18, Isus se naziva“provrođeni” (“πρωτοτόκος”) iz mrtvih. Isus Hristos sigurno nije bio prvi koji je vaskrsao iz mrtvih. Mnogo vekova pre toga Isus je vaskrsao Mojsija. Takođe, Isus Hristos je vaskrasao i Lazara. Pa ipak, Isus je “prvorođeni” iz mrtvih jer to pokazuje Njegovo prvenstvo u vaskrsenju i novom stvaranju. Zato što je Hristos pobedio smrt, svi drugi koji su vaskrsli ili će vaskrsnuti, su vaskrsli zahvaljujući Hristovoj pobedi nad smrću. Još jednom je ovde izražena ideja o superiornosti, a ne o redosledu nečega. Kao što i sam stih kaže za Hrista,“da bude on u svemuprvi” (Kološanima 1:18

U Jevrejima 12,23 ima "crkva prvorodjenih" to nikako ne znaci da ce spaseni biti samo koji su prvi rodjeni
Ili jos bolje pitanje sta bi bio prvenac smrti po Jovu 18.13 ?

Job 18,13 Boleština kobna kožu mu razjeda, prvenac mu smrti nagriza udove.

Tako da prvenac ili prvorodjeni neznaci uvek prvu rodjenu osobu, u stvari u bibliji taj pojam najcesce i neznaci to

Ista stvar je i sa Otkrivenjem 3,14
Isus je uzrok ili zacetnik stvorenja Bozijih
On ih je rodio/stvorio
Dao im početak
Glasnik
Glasnik

Broj poruka : 2538
Datum upisa : 17.11.2013

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

Dozvole ovog foruma: