Sta znaci presusivanje reke Eufrat u Otrkivenju?
Strana 1 od 1
Sta znaci presusivanje reke Eufrat u Otrkivenju?
Hvala.Nešto mi je drug govorio danas o nekom tekstu iz Biblije gde se pominje isušenje reke Eufrat i valjda neki ljudi sa Istoka, bla bla. Ništa ja njega razumeo nisam, ali to predstavlja kao neko proročanstvo, šta znam. A čujem da Turci stavili branu i isušili korito reke Eufrat da se ne snabdevaju ovi iz Sirije.
Ima li to neke veze sa Biblijom? Pominje li se isušivanje korita reke Eufrat u poslednjim vremenima. Pošto je ovo pitanje za dobre poznavaoce Biblije, jedino mišljenje čije uvek uvažavam je od: [USER=266961]@Glasnik.[/USER]
Može li mi neko osim Glasnika pomoći oko ovoga?
Ima takav tekst.
Nekada je Vavlon i Vavilonsko carstvo bila svetska sila na zemlji.
Nije bilo bogatijeg casrtva od toga.
Vavilon je bio utvrdjen duplim zidovima i to jako visokim i debelim.
Vavilonski Car je napravio visece vrtove koji su proizvodili hranu a kroz Vavilon je teklla reka Eufrat.
U to vreme kada su vojske opkolile neki grad, i nisu se sklanjali dok stanovnicima nije nestalo i hrane i vode i onda su se predali ili pomreli od gladi.
Tako je to sa Vavilonom bilo prakticno nemoguce, jer su imali i hrane i vode do sledece genracije pa i dalje.
A zidovi visoki debeli, ne osvojivi.
Vavilon je i jednom prilikom napao Izrail i pobio mnoge a jedan deo odveo u ropstvo u Vavilon.
Tamo su bili zarobljeni oko 70 godina.
I u to vreme pred skoro 70 god njihovog ropstva, Medopersijski car Kir je dosao da osvoji Vavilon.
Ali nije mogao.
Negde oko 2,5 godine dugo je drzao opsadu nad Vavilonom ali nista.
A vec je bio nervozan, zuri mu se zeljan osvajanja a osvojiti Vavilon bi mu osiguralo ostala osvajanja.
Jer ko osvoji Vavilon, ne postoji vise nista sta ne moze da osvoji u to vreme.
Plus strah koji bi mu bio od koristi jer bi ga se onda svi ostali plasili.
I vec je bio kod odustajanja kada mu je dosla ideja.
U toku noci, je uzeo svu vojsku, iskopali su kanal i preusmerili tok reke Eufrat koja je tekla kroz sred Vavilona.
Usli su isusenim koritom reke u Vavilon, nasli su na slabo cuvan grad, vecina vojske je bila pijana, i osvojil su grad bez i jedne svoje zrtve.
Postoji Kirov cilindar gde on opisuje kako je osvojio Vavilon bez i jedne zrtve.
Ali te veceri se nesto desilo u Vavilonu.
Car je napravio gozbu i naredio je da se donesu sudovi iz skladista koje su iz Jerusaimskog Bozjeg hrama koji su osvojivsi grad poneli sa sobom.
I dok su pili i slavili oskrnivsi te sudove, pojavila se ruka na zidu koja je napisala reci koje su se odnosile na cara.
mene, mene, tekel, upharsin
Danilo 5,25 | A ovo je pismo napisano: MENE, MENE, TEKEL, UFARSIN. |
Danilo 5,26 | A ovo znače te riječi: MENE, brojio je Bog tvoje carstvo, i do kraja izbrojio. |
Danilo 5,27 | TEKEL, izmjeren si na mjerila, i našao si se lak. |
Danilo 5,28 | FERES, razdijeljeno je carstvo tvoje, i dano Midijanima i Persijanima. |
Te noci je Medopersijski car Kir je osvoji Vavilon i Izrailcima je bilo odobreno da se vrate u Jeruslim postepeno.
Arheolozi su pronasli takozvani Kirov cilindar gde on opisuje i to osvajanje i kaze kako je bez zrtava na svojoj strani osvojio Vavilon.
Kirov cilindar:
https://hr.wikipedia.org/wiki/Kirov_cilindar#/media/Datoteka:Cyrus_Cylinder.jpg
Tako se simbolika unistenja Vavilona uzimala u bibliji za kasnije neprijatelje Bozjeg naroda.
Petar naziva Rim koji je tada tlacio i porobljavao i Jevreje, Vavilonom:
[url=https://biblija.biblija-govori.hr/glava.php?prijevod=sve&dknjiga=1. petrova&glava=5#13]1. Petrova 5,13[/url] | Pozdravlja vas crkva s vama izbrana u Vavilonu, i Marko sin moj. |
I apsotolu Jovanu Isus daje takodje izvestaj za poslednje vreme i koristi simboliku Vavilona.
To je sada duga prica, ali kratko.
Jovan vidi nemoralnu zenu on ju bas naziva k...rva, koja sedi na velikoj strasnoj zveri a onda ju vidi na vodama.
Zver i voda su jedno te isto.
Oznacavaju politicku i ekonomsku podrsku svih naroda na zemlji te zveri , antihrist,a koji se i naziva i Vaivlonom.
I to je ono sto si ti pitao.
Otkrivenje 16,12 | I šesti anđeo izli čašu svoju na veliku rijeku Eufrat; i presahnu voda njezina, da se pripravi put carevima od istoka sunčanoga. |
Presusivanje reke u ovom slucaju ne oznacava nikakav napad nekih naroda, vec kaze da ce cela zemlja, narodi, predstavljeni vodom, dati silu zveri, Vavilonu.
Politicku, ekonomsku podrsku.
Otkrivenje 17,15 | I reče mi: vode, što si vidio, gdje sjedi kurva, ono su ljudi i narodi, i plemena i jezici. |
Presuzsivanje reke Eufret ovde znaci da svet odustaje da daje podrsku Vavilonu.
Uzima se simbolika pravog Vavilona.
I on propada kao i pravi vailon sto je propao presusivanjem korita reke..
Tek padom Vavilona je moguc put carevima sa istoka.
Carevi sa istoka znaci Hristov drugi dolazak.
Izaija 41,2 | Ko je dao da dođe s istoka jedan Pravednik, pozvao ga na svoj put, pokorio pred njim narode, ponizio kraljeve, umnožio kao prašinu njegove mačonoše, kao pljevu u oluji njegove strijelce, |
Isaija 59,19 | I bojaće se imena Gospodnjega sa zapada, i slave njegove s istoka sunčanoga; jer će neprijatelj navaliti kao rijeka, a duh će Gospodnji podignuti zastavu suprot njemu. |
Jezekilj 43,2 I gle, slava Boga Izrailjeva dohođaše od istoka, i glas joj bijaše kao glas velike vode, i zemlja se sjaše od slave njegove. | |||
Zaharija 14,4 | I noge će njegove stati u taj dan na gori Maslinskoj koja je prema Jerusalimu s istoka, i gora će se Maslinska raspasti po srijedi na istok i na zapad da će biti prodol vrlo velika, i polovina će gore ustupiti na sjever a polovina na jug. |
Matej 2,2 | Gdje je car Judejski što se rodio? Jer smo vidjeli njegovu zvijezdu na istoku i došli smo da mu se poklonimo. |
Glasnik- Broj poruka : 2479
Datum upisa : 17.11.2013

» Sta znaci da se niko nije popeo na nebo osim onaj koji je i sisao?
» Sta znaci 2 Bozja zapovest?
» Sta znaci: On će me proslaviti, jer će od mog uzeti, i javiće vam: Jovan 6,14.
» STA ZNACI POKLONITI SE ZVERI I NJENOJ IKONI?
» Sta znaci to kada Pavle kaze da vas niko ne osudjuje za praznike i subote...
» Sta znaci 2 Bozja zapovest?
» Sta znaci: On će me proslaviti, jer će od mog uzeti, i javiće vam: Jovan 6,14.
» STA ZNACI POKLONITI SE ZVERI I NJENOJ IKONI?
» Sta znaci to kada Pavle kaze da vas niko ne osudjuje za praznike i subote...
Strana 1 od 1
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
|
|