BIBLIJA
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Sta je Mardohej radio na carskim vratima po ceo dan, kako je smeo da bude tamo?

Ići dole

Sta je Mardohej radio na carskim vratima po ceo dan, kako je smeo da bude tamo? Empty Sta je Mardohej radio na carskim vratima po ceo dan, kako je smeo da bude tamo?

Počalji od Glasnik 2020-06-30, 10:46


Nego,
Ono sto ne nalazin u Konentaru, srecemi Mardoheja da he "sjedio na vratima kralhevim", i kad je otkrio urotu protiv kralja 2,19;
Nakon sto je dozivio pocasti ophodnje opet se "vrati k vratima kraljevim".
Sad pitanje: ajd da su gradska vrata- razumela bih (ljudi se srecu, putuju....ulaze, izlaze...), ali pred uredom predsednika? Sta je on tamo radio po cele dane? Kako je smeo uopste biti tako blizu, vazda na ulici, kralj je verovatno bio i cuvan? Kako je to izgledalo? Sta, dodje, stane, sedne samo, ili? Nije se u pocetku znalo za rodbinsku povezanost sa Jestirom tako da to nije mogao biti izgovor, ali ko je uopste mogao i smeo biti konstantno pred kralhevim vratima? 6,12
Hvala za moguci neki odgovor!

Glasnik
Glasnik

Broj poruka : 2479
Datum upisa : 17.11.2013

Nazad na vrh Ići dole

Sta je Mardohej radio na carskim vratima po ceo dan, kako je smeo da bude tamo? Empty Re: Sta je Mardohej radio na carskim vratima po ceo dan, kako je smeo da bude tamo?

Počalji od Glasnik 2020-06-30, 10:48


Pa dobro si ovo zapazila. Ali kod takvih stvari trebamo uvek da uzmemo u obzir da je to neki jevrjeki nacin izrazavanja u to vreme. Imamo i mi takve stvari na nasem jeziku. On kod svog poslodavca zivi kao bubreg u loju. Svako ko bi to citao a da nije balakanac, bi se cudio i zamisljao da njegov poslodavac ima neki veliki bubreg u firmi, verovatno od slona, i da ovaj tamo zivi. Jadan coverk. Ili, njemu je upala sekira u med u toj firmi. Verovatno ta firma proizvodi med bi neko pomislio, a sta ce mu tamo sekira. Verovatno je nesto pravio pa kako je zamahanuo, sekira mu odletela u med. A to mora da su velike kolicine meda, to je velika steta, jer to treba izvaditi a i med je zaprljan. To ima da kosta.Pogledao sam znacenje u nekim biblijskim komentarima koji objasnjavaju izvorno znacenje sa hebrejskog, i kaze da znacenje sedeti na carevim vratima, u to vreme je znacilo da je Mardohej radio kod cara.

Na prvi pogled mi bilo malo cudno, ali u trecoj glavi imamo ůpotvrdu za to:Jestira 3,2 I sve sluge careve što bijahu na vratima carevijem klanjahu se i padahu pred Amanom, jer tako bješe car zapovjedio za nj. Ali Mardohej ne klanjaše se niti padaše.
Jestira 3,3 I sluge careve što bijahu na vratima carevijem govorahu Mardoheju: zašto prestupaš zapovijest carevu?


U jestiri š glava drugi i treci stih ti to jasno pokazuje, i drugi koji su radili kod cara, za njih se koristi isti naziv da sede kod carevih vrata. Sto znaci danas kazemo: DRAZVNA JASLA ILI JASLA ILI JASLE.Da je Biblija pisana na Srpsko Hrvataskom jeziku, mi bismo napisal, Mardohej je bio na drzvanim jaslima. Jeo je sa drzavnih jasli. Ili carevih jasli. I sada ti objasni nekome da Mardohej nije bio krava ili vo, koji to cita posle tri hiljade god. Ili ako je bio covek da je kod cara jeo samo seno. Mora da je bio okrutan taj car a kako li je Mardohej to izdrzao? Ili ako je jeo normalnu hranu, ko moze da shvati zasto je morao da ju jede u jaslima a ne na stolu? Razumes?
Glasnik
Glasnik

Broj poruka : 2479
Datum upisa : 17.11.2013

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu