BIBLIJA
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Govori li Biblija o smrti apostola? Na koji način je svaki apostol umro?

Ići dole

Govori li Biblija o smrti apostola? Na koji način je svaki apostol umro? Empty Govori li Biblija o smrti apostola? Na koji način je svaki apostol umro?

Počalji od Glasnik 2015-01-21, 22:48

Pitanje: Govori li Biblija o smrti apostola? Na koji način je svaki apostol umro?

Odgovor: Biblija je zabeležila smrt samo jednoga apostola: Jakova (Djela 12,2). Kralj Herod usmrtio je Jakova »mačem«, što se vjerojatno odnosi na obezglavljenje. Okolnosti smrtî drugih apostola možemo znati samo na osnovu crkvenih tradicija, tako da ne bismo trebali previše vjerovati ni jednome od tih drugih zapisa. Najprihvaćenija crkvena predaja o smrti nekog apostola donosi da je apostol Petar bio razapet naglavačke na križu u obliku slova X, u Rimu, te da se time ispunilo Isusovo proroštvo (Ivan 21,18). Slijede najpopularnije »predaje« koje govore o smrti drugih apostola.

Matej je mučeničku smrt doživio u Etiopiji, gdje je umro od rane mačem. Jovan se suočio s mučeništvom kada su ga bacili u veliki kotao pun kipućeg ulja tokom jednoga od progonstava u Rimu. Međutim, bio je čudesno izbavljen od smrti. Jovan je potom bio osuđen na rad u rudnicima na zatvorskom otoku Patmosu. Apostol aJovan je kasnije bio oslobođen i vratio se u Malu Aziju, odnosno današnju Tursku. Umro je kao starac i jedini je apostol koji je umro prirodnom smrću.

Jakov, Isusov brat (koji nije bio službeni Apostol), vođa Jeruzalemske crkve, bio je bačen u provaliju duboku preko trideset metara s jugoistočnog tornja Hrama, nakon što je odbio da odbaci vjeru u Hrista. Kada su videli da je preživio pad, njegovi protivnici su ga tojagama tukli do smrti. To je bio isti toranj na kojega je Sotona odveo Isusa tokom kušanja.

Bartolomej, također poznat kao Natanael, bio je misionar u Aziji. Svjedočio je u današnjoj Turskoj, a ubili su ga zbog toga što je propovijedao u Armeniji, gdje su ga bičem ogulili do smrti. Andrija je bio razapet na krst u obliku slova X u Grčkoj. Nakon što su ga sedam vojnika bjesomučno tukli, konopcima su vezali njegovo tijelo na krst kako bi produzjili njegovu agoniju. Njegovi sledbenici su rekli da ih je Andrija, dok su ga privodili krstu, pozdravio ovim riječima: »Dugo već priželjkivam i čekam ovaj sretan čas..« Nastavio je propovedati svojim mučiteljima dva dana sve dok nije umro. Apostol Toma proboden je kopljem u Indiji tokom jednoga od svojih misionarskih putovanja na kojima je osnivao tamošnju crkvu. Matej, apostol koji je odabran kako bi zamenio izdajnika Judu Iškariotskog, bio je kamenovan i obezglavljen. Apostola Pavla mučio je i potom ubio zli car Neron godine 67. nakon Hrista. Postoje predaje i u pogledu drugih apostola, ali ni jedna nema nikakvu pouzdanu potvrdu iz istorije ili predaje.

Nije toliko važno kako su apostoli umrli, već važna je činjenica da su svi bili spremni umrijeti za svoju vjeru. Da Isus nije bio uskrsnuo, učenici bi to znali. Nko neće umrijeti za nešto što zna da je laž. Činjenica da su svi apostoli bili spremni umreti strašnim smrtima, odbijajući se odreći svoje vjere u Hrista – značajan je dokaz da su oni stvsrno posvjedočili uskrsnuću Isusa Hrista.
Glasnik
Glasnik

Broj poruka : 2479
Datum upisa : 17.11.2013

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu