BIBLIJA
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

DA LI JE PROREČENO VREME ISUSOVE SLUŽBE, SMRTI I VASKRSENJA

Ići dole

DA LI JE PROREČENO VREME ISUSOVE SLUŽBE, SMRTI I VASKRSENJA Empty DA LI JE PROREČENO VREME ISUSOVE SLUŽBE, SMRTI I VASKRSENJA

Počalji od Glasnik 2015-01-21, 19:52

PROREČENO VREME ISUSOVE SLUŽBE, SMRTI I VASKRSENJA

Vreme Njegove službe i smrti.

Biblija otkriva da je Bog poslao svoga Sina na Zemlju "kad se navrši vrijeme (Galatima 4,4).

Kad je Hristos započeo svoj rad, objavio je: "Ispunilo se vrijeme." (Marko 1,15) Ovaj nagoveštaj o vremenu pokazuje to da se Spasiteljevo delo odvijalo u skladu s brižljivim proročkim planom.

Bog je prije više od pet stotina godina, preko proroka Danijela, prorekao tačno vreme početka Hristove službe i vreme Njegove smrti.

Pri kraju sedamdesetogodišnjeg izraelskog sužanjstva u Vavilonu, Bog je rekao proroku Danilu da je za Jevreje i za grad Jerusalim odvojio jedno razdoblje, period od 70 sedmica.

Tokom ovog vremena, kajanjem i pripremom za Mesijin dolazak, Jevrejski je narod trebao ispuniti Božje ciljeve koji su se odnosili na njih.

Danilo takođe piše o tome "da se svrši prestup’’ i o tome "da se dovede večna pravda" kao o obilje_ju ovog razdoblja. Ovo mesijansko djelovanje otkriva _injenicu da se Spasiteljev dolazak treba ispuniti unutar ovoga vremena (Dn 9,24).

Danijelovo proročanstvo posebno određuje i ističe da će se Mesija pojaviti
"sedam sedmica, s onda šezdeset i dvije sedmice" ili ukupno 69 sedmica "od časa kad izidee riječ... da se Jerusalim opet sazida." (Danilo 9,25) Nakon šezdeset i devete sedmice Mesija će "biti pogubljen" (Danilo 9,26) - što ukazuje na Njegovu smrt kao naše zamene. On je trebalo da umre sredinom sedamdesete sedmice da bi ukinuo "žrtvu i prinos". (Danilo 9,27)

Ključ za razumevanje proročkog vremena poziva u biblijskom načelu da je jedan dan proročkog vremena poistovećen s jednom doslovnom sunčanom godinom (4. Mojsijeva 14,34; Jezekilj 4,6). Na osnovi ovog principa godina=dan 70 sedmica (ili 490 proročkih dana) u tom slučaju predstavljaju 490 doslovnih godina.

Danilo utvrđuje da ovo razdoblje treba otpočeti u vreme kada "izađe reč da se Jerusalim opet sazida" (Danilo 9,25). Ovaj dekret kojim se Jevrejima daje potpuna autonomija izdat je u vreme sedme godine persijskog cara Artakserksa, a postao je izvršan u jesen 457. godine pre Hrista. (Jezekilj 7,8.12-26; 9,9). Prema proročanstvu, 483 godine (69 proročkih sedmica) nakon dekreta treba se pojaviti "pomazanik vojvoda". četiri stotine osamdeset i tri godine nakon 457. pre Hrista dovode nas do jeseni godine 27. posle Hrista, kad je Isus kršten i kad je započeo svoj javni rad.

Prihvatajući ove datume - 457. pre Hrista i 27. posle Hrista – Glison Arčer (Gleason Archer) komentariše da je to "najznačajnija tačnost u ispunjavanju jednog takvog starog proročanstva. Jedino je Bog u stanju da s takvom zadivljujućom tačnošću proreći dolazak svoga Sina; ovo prkosi svim racionalističkim objašnjenjima".

70 SEDMICA - 490 GODINA – određeno Jevrejskom narodu

Prilikom krštenja u Jordanu, Isus je bio pomazan Svetim Duhom i tako primio Božje priznanje kao "Mesija" (jevrejski) ili "Hristos" (grčki) - oba izraza znae "pomazanik" (Luka 3,21.22; Dela 10,38; Jovan 1,41). Isusove se reči "ispunilo se vreme" (Marko 1,15) odnose na ispunjenje ovog proročkog vremena.

Sredinom sedamdesete sedmice, u proleće 31. godine posle Hrista, tačno tri i po godine posle Hristovog krštenja, Mesija je učinio kraj sistema prinošenja žrtava time što je žrtvovao svoj život. U trenutku Njegove smrti hramska zavesa se natprirodno "razderala na dvoje, od vrha do dna" (Matej 27,51) upozoravajući na božansko ukidanje svih službi u Hramu.

Svi darovi i žrtve ukazivali su na sveobuhvatnu Mesijinu žrtvu. Kad je Isus Hristos, pravo Božje Jagnje, prinesen na golgotsku žrtvu kao otkup za naše grehe (1. Petrova 1,19), tip se susreo s antitipom i sen se stopila sa stvarnošću. Zemaljska služba u Svetinji više nije bila potrebna.

U tačno prorečeno vreme, u toku pashalne svečanosti, On je umro, "jer", kaže Pavle, "i pasha naša zakla se za nas, Hristos". (1 Korinćanima 5,7) Ovim zadivljujuće tačno određenim vremenom proročanstvo daje jedan od najmoćnijih dokaza osnovnoj istorijskoj istini da je Isus Hristos davno prorečeni Spasitelj sveta.

SPASITELJEVO VASKRSENJE.

Biblija nije prorekla samo Spasiteljevu smrt već i Njegovo vaskrsenjee. David je prorokovao da "nećeš ostavit dušu u Podzemlju ni dati da pravednik tvoj truleži ugleda" (Dela 2,31; uporedi: Psalam 16,10). Iako je Hristos druge podizao iz mrtvih (Marko 5,35-42; Luka 7,11-17; Iv 11), Njegovo je vaskrsenje otkrilo onu silu koja je stajala iza Njegove tvrdnje da je Spasitelj sveta:

"Ja sam vaskrsenje i život... Ko vjeruje u mene, ako i umre, živjeće. Ko god živi i vjeruje u me, sigurno neće nigda umrijeti." (Jovan 11,25.26)

Posle svog vaskrsenja, On je izjavio:

"Nemoj se bojati! Ja sam Prvi i Posljednji, Onaj koji živi! Bio sam mrtav, ali evo, živim u vijeke vjekova i imam ključeve smrti i podzemlja." (Otk 1,17.18) …

https://fbcdn-photos-g-a.akamaihd.net/…/10403044_6239445910…
Glasnik
Glasnik

Broj poruka : 2479
Datum upisa : 17.11.2013

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu